Biblioteksstyrelsens logo - Gå til forsiden af www.bs.dkLogo baggrundBiblioteksstyrelsens lille logo
 
 
 
 

3. Redskaber til at skabe metadata

Metadata kan skabes på forskellige måder:

Den enkelte institution og det enkelte firma må vælge den model, som passer bedst i det konkrete tilfælde.

Metadatageneratorer på nettet

Der findes forskellige metadatageneratorer tilgængelige på Internettet. Her skal blot nævnes Dansk BiblioteksCenters metadatablanket på [http://www.purl.dk/metadata/meta_lang.htm]. Her er det ved indtastning i en simpel blanket muligt at få genereret metadata, der lever op til specifikationerne i denne vejledning. De genererede metadata kan så nemt klippe-klistres ind i ressourcen.

På [http://www.lub.lu.se/cgi-bin/nmdc.pl] findes den beslægtede Dublin Core Metadata Template, der er udviklet som et led i et nordisk metadataprojekt, med henblik på indberetning af metadata til Nordisk Web-indeks.

Kombineret generering af data

Mange institutioner og firmaer fremstiller dokumenter - ressourcer - efter en standardmodel, hvor f.eks. titel og forfattere skal placeres på en bestemt måde først i teksten. Dette kan ske med f.eks. HTML-redigeringsværktøjer, men kan også være med hjælp af makroer i Word. Det er indlysende, at de samme informationer ikke skal tastes mere end én gang.

En del af den information, som indgår i metadata, er også en del af selve dokumentet, som det vises på skærmen. Det er derfor oplagt at disse skabes i én proces. De dele af selve ressourcens tekst, som kan skabes integreret med metadata, vil ofte være fremhævet og have en for udgiveren standardiseret typologi. Det er oplagt kun at skulle indtaste titlen én gang - og så lade HTML-redigeringsværktøjet placere informationen både som en del af den egentlige tekst, som overskrift på vindue (feltet TITLE) og som metadata (DC.Title). Brugeren bør kun taste den samme information én gang.

Generering af metadata ud fra HTML-dokument

I nogle sammenhænge sker skabelse af ressourcer på en sådan måde, at en integreret skabelse af tekst og metadata ikke er mulig eller ønskelig.

Her kan metadata trækkes ud af dokumenter mere eller mindre automatisk, evt. ved hjælp af makroer.

 Eksempel på metagenereringsblanket

 
| Til sidens top

Publikationen kan findes på adressen http://www.bs.dk/publikationer/vejledninger/3/index.htm
Biblioteksstyrelsen | Nyhavn 31 E | 1051 København K | tlf. 33 73 33 73 (hverdage kl. 9-16) | fax 33 73 33 72 | bs@bs.dk | CVR 56 79 81 10